martes, 21 de enero de 2014

REFLEXIÓ PERSONAL DEL LLIBRE "QUIET"

Des del meu punt de vista, aquest llibre ha set un dels més interessants que he llegit durant la meva carrera, ja que s’expliquen els sentiments d’una familia real amb un fill que presenta sèries discapacitats, cosa que ha de ser molt duur vivir aquella situació. El llibre “Quiet” m’ha fet reflexionar sobre moltes coses, ja que fa poc jo he set mare, i no soc capaç de posar-me en la pell d’aquesta familia i pensar que el meu pròpi fill podría haver tingut qualsevol tipus de discapacitat. És més, quan estaba embarassada, una de les majors pors que tenía, era que el meu fill  presentés algún problema.

Cal dir que aquest llibre està narrat amb tons d’ironia moltes vegades, pero és normal que en una situació tan dramática, posin una mica d’humor per agreugar la  seva situació socio-familiar. Hi ha que destacar que tampoc és el mateix vivir-ho i trovar-te en el lloc d’aquesta familia, que contar-ho o que escoltar-ho, ja que és difícil trovar-te a la pell d’aquests pares o d’aquesta germana i saber sortir cap endevant amb tota la normalitat possible.

En la meva opinió, aquesta familia té moltíssimes inseguretats, pors, inquietuds, que són totalment normals, ja que no saben els temps de vida que tendrá el seu fill, no saben amb quin tipus d’enfermetat es troben, els professionals no lis poden ajudar, senten que el seu fill és diferent i mai no podrá arribar a fer el que fan els demés. A més de tot això, aquests pares es poden arribar a sentir culpables de l’enfermetat del seu fill. Per tant, pens que ha de ser molt difícil estar en el seu lloc, i més encara si la societat no ajuda a l’integració d’en Llullu, ni comprén tots els problems que pateixen.

Un aspecte positiu que he pogut observar, i que per a mi és fonamental per a que aquesta familia surti cap endevant és l’unió dels pares d’en Llulu, ja que aquest unió fa que superin totes les dificultats i que el vincle afectiu cap a en Llulu sigui major.

Però, com he dit abans, un aspecte molt negatiu que es dona en aquesta historia, és la poca comprensió que té la societat i tots els impediments que hi posa, davant els problemes d’en Llulu. El que més hem va cridar l’atenció es quan el Llullu ha d’anar a l’escola i tots els cotxes que han d’esperar darrera de l’autobús que l’ha de portar, començen a pitar amb els seus clàxons i no són capaços de posar-se en el seu lloc. A més, finalment li acaben llevant el seu transport escolar, i el seu pare ha de fer un gran esforç per a portar al seu fill a l’escola, ja que els cotxes aparquen a la calçada i ell ha de passar amb la cadira de rodes per en mig de la carretera. Una altre situació, que m’ha paregut molt fort i dramática, va ser quan la familia va anar a un restaurant i lis deien que no podien entrar amb en Llulu perquè no donava bona imatge i no podía accedir per les escales. L’indignació de la familia va aconseguir que els deixessin pasar al restaurant, encara que amb males cares i males contestacions per part del personal que hi treballava. Com aquests es van sentir molt malament per el que va ocorrèr, van deixar-lis el sòl ple de pipí d’en Llulu.

Per a mi aquestes situacions que va viure la familia són molt greus, ja que bastant desgracia té aquesta familia, com per a que damunt la gent sigui tan cínica i egoísta, sabent que això li pot pasar a qualsevol.
Jo, des de què sóc mare i porto al meu fill en un carret, en moltes ocasions hem sent identificada amb la gent que té qualsevol tipus de discapacitat i porta una cadira de rodes o altre cadira adaptada. A la majoria de institucions, pisos, cases, aceres, etc…, no hi ha rampes d’accés o ascensors, sinó que sempre hi ha escales per accedir-hi o no hi ha ascensor, o les aceres no tenen una rampa, sino un petit escaló. Tots aquests impediments arquitectónics, són de gran importancia per a una persona que porta al seu bebé en un carret, pero més encara per a una persona de mobilitat reduïda que es vol desenvolupar autónomament.

D’altra banda, m’he adonat que aquesta familia a pesar de tot no s’afonen i continúen  cap endevant. Fan front a aquesta situació, com poden i el millor que poden i segueixen amb la seva vida, fent el que feien abans. Viatjen contínuament, cosa que els-hi causa molts de problemes, perque cada volta que ho fan, han d’assegurar-se que hi ha metges especialistes per atendre a en Llulu i han de tenir tots els telèfons d’emergència, és més en un dels seus viatges han de cridar a una ambulància perque al seu fill li dona un atac.

Una gran lecció que m’ha donat aquesta historia, és que a pesar de tots els impediments i els problemes que tenen, surten cap endavant dia a dia, fan front a les contradiccions de la societat, lluiten contra l’enfermetat del seu fill, i tot per l’amor que senten cap a ell.

Després d’haver llegit aquest llibre, no m’imagin visquent una situació com aquestes, ja que pens que ha de ser duríssim i mai penses que et pot tocar a tu mateix. A més viure la mort del teu pròpi fill, crec que és el fet més traumàtic que et pot ocórrer en la vida. Per això de cara a la nostra professió com a mestres hem de saber posar-nos en la pell d’aquells pares que tenen algún fill amb alguna discapacitat greu i ajudar-lis en la mesura de lo posible per a l’estimulació d’aquell infant. I per últim, tractar a aquells infants com a un més per a que es senti com la resta dels seus companys, sense diferències, simplement, hem de procurar donar-lis una atenció individualitzada a cadascún d’ells, ja que tots tenen les seves necessitats i els seus ritmes.

Aida ramón Lopez
2n curs GEDI
Educació Inclusiva

No hay comentarios:

Publicar un comentario